Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Latin muzsika és tánc a Cziráky-kastélyban

2009.12.15LATIN MUZSIKA, TÁNC A CZIRÁKY-KASTÉLYBAN

Beszámoló a 2009. augusztus 23-i rendezvényről


Hosszú idő után ezév augusztus 23-án, ha csupán egyetlen nyári délután erejéig is, de újra megelevenedtek a lovasberényi Cziráky-kastély elárvult termei, és kitűnő akusztikájú, de ezidáig üresen kongó belső udvara.

 

Kép

A kastély udvara a rendezvény előtt

Kép

A kastély udvara előkészítve a rendezvényre


A Szakmai Egyesület Műemlékeinkért közhasznú szervezet az épület vagyonkezelője, a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága jóváhagyásával latin zenés esttel záruló rendezvényt szervezett a helyszínen, csatlakozva az 1000 éves Fejér megyét ünneplő lovasberényi programsorozathoz.
A városi program a kastély előtti térségen már délelőtt megkezdődött a régi idők automobiljainak, az „old-timerek”-nek bemutatkozásával. A kastély már ezekben az órákban is nagy létszámú közönséget fogadott, a hivatalos program azonban csak délután kezdődött az ingyenes tárlatvezetésekkel, melyek során a vezetésen részt vevő, alkalmanként 50-80 fős csoportok megismerkedhettek a kastély történetével, és a kastélybeli helyiségek egykori használatával. A látogatókat nem zavarta a lepusztult állapot sem, hiszen ez most lehetőséget adott arra vonatkozóan, hogy testközelből ismerkedjenek meg a korabeli falazási módokkal, nyomon követhették a kastély átépítési fázisait, és a vakolattól megfosztott, meztelen falak miatt jól megfigyelhetők voltak a boltozott áthidalások, elfalazások mellett az olyan megoldások működése is, mint például a korabeli barokk konyha füstelvezető csatornája, vagy a fűtőnyílások és fűtőfülkék használata. Bár eredetileg nem volt betervezve, a programba belefért az ékszerdoboznak is beillő kastélykápolna tárlatvezetéssel történő megtekintése is egy alkalommal. Az esti programra várva a vendégek felfrissíthették magukat a büfében, olvasgathatták a szóróanyagokat, vagy könyveket, képeslapokat vásárolhattak az Egyesület tevékenysége által új tároló szekrénnyel gazdagodott kiadványsarokban.

 

Kép

Kastélylátogatók a rendezvény idején

Kép

Az egyesület aktivistája által készített kiadványos szekrény


Este 6 órakor kezdődött a mezőkövesdi „Estrellas” együttes koncertje, mely a nap igazi ünnepi fénypontjának bizonyult. A fiatal muzsikusokból álló zenekar spanyol, olasz és közép-amerikai dalokkal Lovasberénybe varázsolta Latin-Amerika ekzotikus világát: Kubát, Mexikót, Brazíliát. Az örökzöld, lágy melódiákat vérpezsdítő, tüzes latin ritmusok váltották fel, és a koncertet színesítő salsa-táncbemutatókkal együtt a közönség is táncra perdült itt-ott, még a kisgyermekes anyák is a pergő latin ritmusra ringatták vállukra fektetett gyermeküket.

 

Kép

A koncert

Kép

Táncoló anyák


A kétrészes koncert után a közönség állva ünnepelte a két ráadást is adó zenekart, és sokan álltak sorba az együttes dedikált CD-jéért. A távozó vendégek köszönetükkel, és gratulációikkal is kinyilvánították tetszésüket az egyesület és a nemzeti gondnokság jelen lévő tagjainak, és már most a következő program iránt érdeklődtek.

  

Kép

Kép

A rendezvényre előkészített kastély-előcsarnok

 
A Cziráky-kastély rendkívül jó akusztikával rendelkező belső udvara korábban, a Cziráky Kastély Műemléki Alapítvány gondozásában számos rendezvénynek, főleg komolyzenei koncerteknek, operáknak adott otthont. Miután az alapítvány visszaadta a kastélyt a Kincstárnak, és az pedig 2002-ben az akkor „Műemlékek Állami Gondnoksága” nevet viselő Műemlékek Nemzeti Gondnoksága vagyonkezelésébe adta, nem volt túl sok esemény az épületben. A Gondnokság saját finanszírozásban csupán egy, a nagyközönség számára is meghirdetett színházi estet szervezett a lovasberényi kastélyban, 2002. augusztusában, s bár a kastély a nagyközönség számára a Gondnokság többi műemlékéhez hasonlóan a felújítási és kutatási munkák idején is látogatható volt, több nagyszabású rendezvény szervezésére az intézmény nem vállalkozott.

 

Kép

A kastélyban meglévő kastélytörténeti fotó-, és tablókiállítás

 

Kép

A megújult, alaprajzot magyarázó tábla

 

 A Gondnokság munkatársai által alapított Szakmai Egyesület Műemlékeinkért közhasznú szervezet néhány tagja ezért úgy gondolta, hogy a település által szervezett 1000 éves Fejér megyét ünneplő rendezvénysorozathoz csatlakozó négy napos program jó alkalom a nemzeti gondnokság intézményét és a Cziráky-kastélyt népszerűsíteni.

 

Kép

Készül az állvány az új, előcsarnokbeli kiállításhoz

 

Kép

A kész állványzat

 

Kép

A felállított tablókiállítás

 


 Ezért első lépésként felkerekedtek, és kitakarították a kastélyt, gyomtalanították az udvart, és felújítási munkákat végeztek a látogatóik részére fenntartott mosdó helyiségében. A régi, sérült nyílászárók maradványait festett vásznakkal takarták be, melyek jelzésszerűen próbálják érzékeltetni a valamikori kazettás berakású klasszicista ajtószárnyak, és parapettborítások mintázatát. Az ideiglenes ajtók, és kapuk fafelületét újramázolták. A kastélyban megtekinthető település-, kastély-, és családtörténeti kiállítás is kismértékben kiegészítésre került általuk, bővült a klasszicista fürdőszoba és az egykori barokk konyha értelmező tábláival. A fogadó nagyteremben elhelyeztek egy, a kastély vagyonkezelőjéről, a Műemlékek Nemzeti Gondnokságáról, és az intézmény által gondozott műemlékekről készült tablókiállítást. Ezeket a nagyméretű, fényképekkel dekorált tablókat korábban az intézmény készíttette egy bécsi bemutatkozás alkalmából. Az egyesület jóvoltából ezt a kiállítást most a lovasberényi kastély látogatói is megtekinthetik. Az egyesület magyarázó szövegekkel egészítette ki az egyébként pusztán fényképeket bemutató tablókat, hogy a látogatók egyszerű módon értelmezni tudják a látottakat.

 

Kép

Gyomláljuk az elgazosodott udvart

Kép

A kitisztított udvar

 

 E munkálatok elvégzésével az egyesület felkészítette a kastélyt az ünnepi vendégsereg fogadására, és ezáltal nagyban hozzájárult a látogatói elégedettséghez, s végső soron a rendezvény sikeréhez. Az elvégzett munkálatok eredményei pedig nem csupán a rendezvény ideje alatt volt élvezhető, hanem a későbbiek során is: a kastély mindenkori látogatói egy tartalmasabb, több információt szolgáló kiállítás adta élménnyel lehetnek gazdagabbak, egy rendezettebb, ápoltabb környezet, és egy komfortérzet szempontjából egyáltalán nem elhanyagolható, tisztább, kulturáltabb mosdó fogadhatja őket.

 

 

Kép

A látogatókat fogadó mosdó korábbi állapota

 Kép


Az újjá varázsolt mosdó - kimeszelve, kitakarítva,elegáns eszközökkel felszerelve

 

Az egyesület is gazdagabb lett számos tapasztalattal. A rendezvénnyel elérte célját: sikerült újraéleszteni a szunnyadó kastélyt, megszólítani a helyieket, és visszaállítani a bizalmat az intézmény iránt. Jó volt együtt dolgozni, a sokszor nem túl kielégítő eredménnyel kecsegtető szellemi munka után fizikai kontaktusba is kerülni egy ilyen csodálatos műemlékkel, mint a Cziráky-kastély.

 

 Kép

Így festett a kastély főbejárata korábban

 Kép

A főbejárat a megújító mázolási munkák elvégzése után

 

 Aki nem csupán részt vállalt, de részt is vett a meglehetősen erőltetett ütemű feladatok elvégzésében, az nem csupán a rendezvény sikerét élvezhette, és a közönség köszöneteit fogadhatta, de olyan sajátos, szinte személyes kapcsolatot teremthetett a műemlékkel, amiben csak az részesülhet, aki nap, mint nap a helyszínen dolgozik. Nem csak látja, de hallja is a házat, hangjait, sóhajait a szélben, orrában érzi a hulló vakolat, a száradó festék szagát, s keze évszázados falszövetet tapinthat.

  

Kép

Kép


 Megtisztuló ablakok

 

 Az ilyen helyszíni munka alatt még a termekben uralkodó csend, de az árnyékok a füvön, és a napszakok múlásával a fények játéka a falakon is sajátos értelmezést nyer, mintegy személyes üzenetté válik. A ház megszólít a múltból, segítséget kér, talán köszönetet is mond, megérintve az ember lelkét. Az ilyen élmények feledtetik a múlt kudarcait, erőt adnak a jelen küzdelmeihez, s biztatásul szolgálnak az elkövetkező tervek következetes végrehajtásához.

 

  

Kép

Gyertyafényben

 

Kelt: 2009. szeptember

 

A mappában található képek előnézete Rendezvényi előkészítő munkák 2009

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.