Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

A lovasberényi Cziráky-kastély építéstörténete


XV. század: a Buzlai család korszaka

A legelső lovasberényi udvarház felépítése a XV. századra tehető, a település akkori birtokosa, a Buzlai család emeltette, és a jelenlegi kastély bal – nyugati – szárnyának helyét foglalta el. A ház a török hódoltság idején nagyrészt elpusztult.

 

XVII. század, 1698-1719-1730-ig: Heidershaimbi gróf Heister Siegbert császári tábornok korszaka

Heidershaimbi gróf Heister Siegbert császári tábornok 1698-ban kapta meg a Lovasberény-Nadap-Ráckeresztúr-Börgönd településeket magukba foglaló birtokot. A család 1695. március 6-án magyar honosságot is kapott Heidershaimbi gróf Heister Donát személyében. A gróf újjáépíttette a romos állapotú udvarházat. Az ő nevéhez fűződik a barokk stílusú kastélykápolna felépítése is, mely 1708-ban készült el.
Heister tábornok vejétől, Franz Anselm Fleischmann báró, császári és királyi haditanácsostól Cziráky József  45 000 forintért vásárolta meg a birtokot.


1763- 1775 Cziráky György – a barokk kastély korszaka

1730-ban a Cziráky család tulajdonába kerül a kastély. Cziráky József fia György 1763-ban hozzáfogott az épület megnagyobbításához, és megépíttette a kastély két szárnyépületét. Rieder János székesfehérvári építőmester által. A kastélyhoz barokk díszkertet létesíttetett.  a A kastélykápolna a mai, végső formáját Cziráky György idejében nyeri el.


1775-1792 Cziráky László

László, György testvére vette kezébe a birtokot, miután az gyermektelenül halt meg. A fedett folyosó miatt az U-alaprajzú épület nyitott udvarát fallal zárta le, melyen valószínűleg egy díszkapu állt.

1792-1852. Cziráky Antal Mózes – a kastély fénykora

A kastély klasszicista stílusú főépületét 1804-10 között Cziráky Antal Mózes építtette fel, timpanonjában felesége, Illésházy Júlia családjának, és a Cziráky családnak címerével. Az építő valószínűleg Rieder János fia, Rieder Jakab, akinek állandó munkatársai a szobrász Fliegl András és a festő Pich Ferenc.
Az épületegyüttes utolsó jelentős átalakítását szintén Cziráky Antal Mózes megbízására Ybl Miklós végezte, kinek hagyatékában megtalálhatók a kastély átépítésének tervrajzai. Ybl nevéhez fűződik a jobboldali udvari szárny átalakítása és a hátsó sarokpavilonok megújított külseje is. A baloldali földszintes oldalszárny folyosója hevederekkel ritmizált cseh boltozatot kapott, a jobboldali folyosó síkmennyezetű lett.
Az utóbbi szárny külső homlokzata háromtengelyes rizalitjával is későbbi eredetű. A baloldali földszintes szárny külső homlokzata végén a különböző szintű, és nagyságú ablakok is Ybl Miklós keze nyomát viselik. Ezen kívül tőle származik a nyugati szárny első tengelyében lévő boltozatos kocsiáthajtó. Egyenes, füles keretű a nyílása, romantikus a homlokzata.
A melléképületek nagy részben Ybl Miklós munkái, illetve átépítései. Ezen kívül felújításokat végzett a kápolnán is.
Ybl a kastély köré kettős, tégla-csatornarendszert épített. A belső a csatorna szellőztetésére, a külső a csapadék elvezetésére szolgált. A csatornák felett, a felszínen a főépület falai mellett terméskő lapokból kialakított járda futott körbe, melynek darabjai itt-ott még ma is láthatók.
Cziráky Antal Mózes messze földön híres angolkertet alakíttatott a kastélyt övező korábbi díszkert átalakításával.


1930- 1970 Cziráky László – az utolsó renoválás

Cziráky Antal Mózes ükunokája, László idejében nagy szabású felújítást végzett a család az épületen. Ez elsősorban az épület belsőépítészeti kialakítását érintette. A felújítási munkákra 1943-ban került sor.

 

Kép

A földszinti alaprajz

 

 

A mappában található képek előnézete Archív fényképek a kastély múltjából