Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


 

 

 

Kép

 

A magyar filmművészet közel egyidős az európai, és a földkerekség filmkultúrájával, és komoly, több mint 100 éves múltra tekint vissza. A magyar filmtörténet során jelentős számú kiemelkedő alkotás jött létre, és olyan világhírű művészek kezdték el pályafutásukat az első magyar filmek forgatásakor, mint pld. Korda Sándor.
A magyar filmkultúra így mind a hazai, mind az egyetemes művelődéstörténet jelentős részévé vált.
A „régi” – 1948 előtti filmek forgatási helyszínei gyakran voltak főúri kastélyok parkjai, közeli és távoli környezetük, kastélyok adták a filmkockák hátterét, gyakran belső terük adta meg a történet alaphangját, hangulatát, sőt, olyan is előfordult, hogy a kastély dísztermét műteremben felépítették. Ezáltal a film dokumentálta a főúri kastélyok korabeli állapotát, és a mai kor számára lehetővé teszi a korabeli, kastélyokban zajló életmód, életfelfogás megjelenítését, bemutatását.
Levetíteni ezeket a filmeket az egykori forgatási helyszíneken különleges, „exkluzív” programot jelent a műemlék- és kastélylátogató közönség számára, és méltán számíthat széleskörű érdeklődésre. Mindemellett egyszerre nyújt lehetőséget az adott műemlék népszerűsítésére, a magyar filmkultúra-történet bemutatására, és a fenntartó-kezelő intézmények, a Magyar Nemzeti Filmarchívum, és a Műemlékek Nemzeti Gondnokága munkájának megismertetésére.

 

ÖRÖKMOZGÓ*MOZI*MÚZEUM

a

Kép

speciális rendezvénye a Kulturális Örökség Napjain


Nem a filmvetítés helyszíne a filmben szerepet játszó műemlék, vagy nem valamely műemlék az adott filmben felvonultatott helyszín, de a kor miliőjét, a korszakra jellemző mindennapi életet mutatja be az adott alkotás, és megismerteti a nagyközönséget a magyar filmművészet történetével.

 

 ******************************

 

 További részletek a Műemlék*Mozi*Múzeum weboldalán.

 


 

A mappában található képek előnézete Lovasberényi Álmok

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.