Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szakmai Egyesület Műemlékeinkért

 
 
 

Szakmai Egyesület Műemlékeinkért

Szakmai Egyesület Műemlékeinkért
  
 
 
 
Az egyesületet a Műemlékek Nemzeti Gondnoksága néhány munkatársa alapította meg, azzal a céllal, hogy tevékenységével segítse az épített kulturális örökség védelmét, megóvását, kulturális fejlődését, fenntartását, és minél nagyobb körben történő népszerűsítését, együttműködésben a magyarországi költségvetési intézményekkel, valamint más civil szervezetekkel:
  

Az Egyesület
 
 
 
Tevékenységével elősegíti a műemlékek látogatottságának fellendítését, a műemlék iránti érdeklődés felkeltését, és színvonalas rendezvényekkel hozzájárul annak folyamatos fenntartásához, segítséget nyújt hasznosításukhoz.

Odafigyel, és hozzájárul ahhoz, hogy műemlékek környezete méltó módon kerüljön kialakításra, messzemenőkig szem előtt tartva a környezet-, és természetvédelem követelményeit.

Lehetőségei szerint a műemlékek területén olyan hagyományteremtő kulturális rendezvénysorozatot kíván szervezni, amely szellemi tartalmukhoz kapcsolódóan színvonalas kiállításokkal, rendezvényekkel várja az érdeklődőket, népszerűsítve az örökséghez kapcsolódó kulturális, művelődéstörténeti, és történelmi ismereteket.

Célja, hogy a látogatók ne csupán az adott műemlékeket ismerje meg, de tájékozódjon a környék és a régió nevezetességeiről, látnivalóiról, egyéb műemlékeiről, ezért az Egyesület e célból segítséget információs pontok kialakításában.

Alkotótáborokat és kézműves táborokat is szándékozik szervezni, valamint gyermekfoglalkozásokat, illetve gyermektáborokat, melyek során a gyermekekkel megismerhetik és megszerezhetik a műemlékeket és műemlékvédelmet, ezáltal az egyesület hozzájárul a gyermekek kreativitásának fejlesztéséhez, és örökségtudatos neveléséhez.

Hozzájárul a természetes és egészséges életmód népszerűsítéséhez szabadban végezhető sporttevékenységek szervezésével, valamint a gyógynövények termesztésével, feldolgozásával, és értékesítésével.

A műemlékek fenntartásába a nagyközönséget is be kívánja vonni, önkéntes munka szervezésével, és a kulturális örökség támogatásának ösztönzését azzal is elő akarja segíteni, hogy tevékenysége körében ösztöndíjat és egyszeri támogatást is nyújthat.

Célja továbbá konferenciák, előadások, munkaértekezletek, műhelymunka szervezése, a műemlékekről népszerűsítő kiadványok forgalmazása, kiadványbolt, és a turista forgalom kiszolgálására büfé ellátás biztosítása a hely megkívánta színvonalon.
Az Egyesület közéleti tevékenységet nem folytat, pártoktól és az aktuális politikai irányzatoktól független civil társaság.
 
 
Elektronikus posta: szem.2007@gmail.com
1031, Budapest, Váci Mihály tér 3.
Adószám: 1 8 1 2 8 4 9 3 - 1 - 4 1
Bankszla: 16200209-00119971